Nieuwe Onderwijsmodel

De laatste stand van zaken rond het nieuwe onderwijsmodel.

Gisteren stond er een stuk in de weekmail en op de website over het nieuwe onderwijsmodel. Hierin werd beweerd dat informatica en BIT zouden opgaan in het grotere Creative Technology. Zoals je misschien al hebt gehoord was dit slechts een 1 april grap en gaat dat dus gelukkig (voorlopig) niet gebeuren. <p> <b>Wat houdt het Nieuwe Onderwijsmodel wél in?</b><p> Per 1 september 2013 (dus niet 2012) zal er overgegaan worden op modulair onderwijs. Dit betekent je per kwartiel één module volgt van 15EC in plaats van 3 vakken van 5EC. Een module kan alleen in zijn geheel gehaald worden.<p>

<b>Wat betekent dat voor Informatica en BIT?</b><p> Alle opleidingen zijn verdeeld in een aantal clusters. Informatica en BIT zitten beiden in het Engineering cluster, samen met een aantal grote opleidingen (Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek). Deze studies zullen gezamenlijk de wiskundemodule uit het eerste jaar volgen. Deze wiskundemodule vormt trouwens een uitzondering, omdat deze niet in één kwartiel gepropt is maar over het hele jaar is verspreid. Zoals het er nu uitziet zal het INF-programma bestaan uit 6 vaste modules die gedeeld worden. Grofweg zullen dat deze modules zijn:<ul> <li>Computerarchitectuur (met EL)</li> <li>Computernetwerken (met EL)</li> <li>Discrete modellen (met TW)</li> <li>Software Engineering (met BIT)</li> <li>Human Media Interaction (met BIT)</li> <li>Informatiesystemen & Databases (met BIT)</li></ul><p>

Verder zal elke student een paar modules moeten kiezen, sommige binnen en sommige buiten informatica. De bachelor wordt afgesloten met de module ‘Ontwerpproject’ en de module ‘Bachelorreferaat’.<p> Elke module zal een wiskundecomponent bevatten en een project hebben. BIT zal naast de drie INF modules ook drie TBK modules volgen.<p>

<b>Wat voor gevolgen heeft dit voor mij?</b><p> Als het goed is geen. Vanaf september 2013 zullen eerstejaarsvakken als modules aangeboden worden. Als je dit jaar of volgend jaar je eerstejaarsvakken haalt zal je die dus niet modulair hoeven te doen. Een jaar later worden ook de tweedejaarsvakken modulair aangeboden et cetera.<p> Het is nog niet duidelijk of er een overgangsregeling komt. Zo’n regel kan bijvoorbeeld betekenen dat je nog een extra jaar krijgt om losse vakken te herkansen (en dus niet in één keer een 15EC module moet volgen als je één vakje niet hebt gehaald).<p>

<b>Wat staat er de komende tijd te gebeuren?</b><p> Verschillende opleidingen zijn met elkaar in overleg over welke modules gedeeld kunnen worden. Ze zullen het eens moeten worden over de exacte inhoud van de modules en over praktische zaken zoals de docenten die ze gaan geven en het kwartiel waarin de module aangeboden wordt.<p> Over een paar maanden zal besloten worden of de hele universiteit overgaat op dit nieuwe onderwijsmodel. De faculteit EWI heeft al aangegeven dat de opleidingen die daaronder vallen (zoals Informatica) sowieso over zal gaan op het nieuwe onderwijsmodel.<p>

<b>Tot slot</b><p> Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord en je zorgen weggenomen. Als je nog meer wilt weten, stuur me dan even een mailtje!