Onderwijsupdate 188

Deze keer kun je lezen over het nieuwe onderwijs- en examenregelement en de nieuwe opleidingsdirecteur.

Nieuwe opleidingsdirecteur INF

Na jaren van dienst is opleidingsdirecteur Gerrit van der Hoeven vervangen door Rom Langerak, lid van de vakgroep FMT en onder andere bekend van het vak ADC (Algoritmen, Datastructuren en Complexiteit).

In tegenstelling tot Gerrit, heeft Rom geen volledige aanstelling gekregen (zoals tegenwoordig gebruikelijk). Hij zal dan ook gewoon college blijven geven. Rom heeft wel aangegeven zich actief met zowel docenten als studenten te willen betrekken; we zullen hem daarom ook nog regelmatig op borrels tegenkomen.

Gerrit zal opleidingsdirecteur van de HMI-master blijven en wordt daarnaast opleidingsdirecteur van de nieuwe studie Creative Technology (CreaTe).

Nieuwe OER

Naast een nieuwe opleidingsdirecteur, is er met ingang van dit jaar ook een nieuw onderwijs- en examenregelement (OER) van kracht. Zo beschrijft de OER met welke vakken je je diploma kunt halen. De wijzigingen in het studieprogramma kun je al sinds vorig studiejaar nakijken via de onderwijswebsite van Inter-Actief.

Verdere belangrijke wijzigingen zijn onder andere dat het beste tentamencijfer, in plaats van het laatste, voor een vak blijft staan. Het resultaat van tentamens is nu nog maar zes jaar geldig en dan moet je een bachelor- of master-diploma hebben gehaald. Als je een vak na drie pogingen nog niet hebt gehaald moet je met de docent een plan maken over hoe je het vak gaat aanpakken. Bovendien is de nakijktermijn verlengd naar twintig dagen (waarbij het op TOST moet staan).

Wiskundetoets

Naast veel nieuwigheden, is er ook iets dat al veel langer speelt bij de opleiding: de wiskundetoets. Deze is afgelopen week afgenomen en de resultaten geven de eerstejaars inzicht in hun wiskundekennis.

De resultaten van de toets zijn geheel vrijblijvend: er hangen geen verplichtingen aan een slecht resultaat en je bent dus niet verplicht om bijscholing te volgen. Als je moeite hebt met wiskunde, is het echter wel aan te raden om deze te volgen.

Propedeusebundel

De propedeusebundel, gemaakt door de onderwijscommissie van Inter-Actief, is voor het eerst uitgereikt aan eerstejaars tijdens de wiskundetoets. De bundel, gevuld met oude tentamens en samenvattingen van eerstejaars vakken, is onder applaus in ontvangst genomen. Binnenkort zal de commissie de bundel evalueren.

Tentamenbank

Iets dat al veel langer bestaat, is de tentamenbank. In de tentamenbank vind je veel tentamens die in de afgelopen jaren af zijn genomen en die ideaal zijn als oefenmateriaal.

De tentamenbank bestaat echter alleen omdat er mensen zijn die hun tentamens meenemen en inleveren bij Inter-Actief. Als je jouw tentamens inlevert, krijg je bovendien een lot voor de tentamentombola, waarmee je kansmaakt op leuke prijzen!

De tentamenbank is te bereiken via de onderwijswebsite van Inter-Actief.

Onderwijsbloemetje

Ieder jaar nomineert Inter-Actief een docent voor de onderwijsprijs, die jaarlijks bij de opening van het academisch jaar uit wordt gereikt.

Helaas biedt deze prijs te weinig ruimte om waardering uit te spreken voor docenten die zich inzetten voor de verbetering van het onderwijs. Daarom reikt Inter-Actief ook regelmatig het onderwijsbloemetje uit.

In augustus is het onderwijsbloemetje uitgereikt aan Marc Uetz. Hij heeft het vak Discrete Wiskunde II, dat traditioneel één van de vakken binnen het curriculum was waar slecht op werd gescoord, vernieuwd en de opzet veranderd. Het vak is hierdoor maarliefst 1,4 punt hoger beoordeeld in de schriftelijke evaluatie. Helaas kon Marc het bloemetje niet in ontvangst nemen vanwege de geboorte van zijn zoon. Per e-mail heeft hij echter aangegeven erg blij te zijn met de prijs.

Via de onderwijswebsite kun je docenten nomineren voor het bloemetje, zodat we deze uit kunnen blijven reiken.

Klachten

Op de website kun je ook klachten indienen. In het afgelopen jaar is er bijvoorbeeld een klacht ingediend over de hitte in de practicumzalen. Inmiddels is gebouwbeheer de zaal aan het aansluiten op het koelsysteem, zodat het in de volgende zomer wel uit te houden zal zijn in de zalen.

Ook komen er nog steeds klachten binnen over het overschrijden van de nakijktermijn van tentamens. Rom heeft aangegeven deze klachten serieus te nemen; blijf ze dus gewoon indienen, evenals alle andere klachten. Alleen als je ze indient, kunnen we er wat mee!

Je kunt de onderwijswebsite, met de klachtenbank, vinden op www.inter-actief.net/onderwijs.